'Världens största passagerarfartyg'

Hem Queen Mary 2 Vad är en kryssning Rum & hytter Exteriörbilder

 

 


En dag på QM2

 

Det finns egentligen inget som en typisk dag på en kryssning eftersom dagarna kan variera ganska mycket. Det här beskriver en dag under en Atlantresa.

En bra start kan vara med frukost, antingen på sängen i sin hytt, i Britanniarestaurangen, i Kings Court eller - om vädret tillåter - på akterdäck. Frukost serveras mellan 08.00-09.30 och brukar bestå av brittisk mat som bacon, olika varianter av ägg, rostat bröd, smörgåsar, kaffe, te m.m. Det finns även amerikansk mat som våfflor, pannkakor, youghurt och liknande.

Redan kvällen innan har hyttstewarden delat ut dagsprogrammet. Det är ett häfte med alla aktiviteter under dagen, information om var man befinner sig och väderutsikterna samt korta nyhetssammanfattningar från omvärlden. Ombord finns en mängd saker att göra för hela familjen: tävlingar, turneringar, föreläsningar, teaterföreställningar, konserter och filmvisningar. Eller varför inte bara sitta ner och läsa en god bok?

QM2 har världens största bibliotek till sjöss med över 8 000 böcker. Där finns även datorer med Internetuppkoppling som man kan låna. Två bibliotekarier arbetar ombord för att se till att man kan låna böcker att fördriva tiden med. Bredvid biblioteket ligger en populär bok- och souvenirbutik som säljer böcker, vykort, affischer och samlarprylar. Här kan man också få sina inköpta böcker signerade av gästande författare och föreläsare. En av specialiteterna under en Atlantresa är nämligen att berömda och intressanta personer inbjuds för att hålla föredrag i olika ämnen. Exempel på föreläsare som medverkat är Jane Seymour, John Cleese, John Maxtone Graham och Shirley Bassey.
QM2 har dessutom ett omfattande program med intressanta föreläsningar i allt från matlagning till navigation och forskning, vilket ges i samarbete med Oxford University.

Nu kanske det blivit dags för lunch. Återigen kan man välja på trerätters lunch i Britannia eller buffén i Kings Court. Eller varför inte äta en riktig publunch i Golden Lion Pub? Typiska rätter som bangers and mash, fish and chips och olika pajer serveras varje dag. På däck 12 finns ytterligare ett lunchalternativ, Boardwalk Cafe som serverar grillade hamburgare och pizzor. Det har dock enbart sittplaster utomhus så vid dåligt väder hålls det stängt.


En av de stora fördelarna med en kryssning är att man har tid att koppla av. Så varför inte besöka Canyon Ranch's stora spa, 1 800 kvadratmeter på däck sju och åtta. Fitness Centre ligger längs fram på däck sju och har all den senaste gymutrustningen; varje maskin har sin egen TV. Fitness Centre är öppet från 06.00-20.00 och kostar inget extra. Skönhetscentret ligger en trappa upp på däck 8. Förutom en enastående utsikt över fören så kan man få ny frisyr, massage eller skönhetsbehandling här. För den sportige finns basketplan och bordtennis på däck 13. Där finns också en golfsimulator som kallas Fairways.
Foto: Cunard
När klockan börjar närma sig fyra är det dags för klassiskt engelskt eftermiddagste, vilket innebär att man serveras te eller kaffe, scones, snittar och bakverk. Eftermiddagste serveras antingen i Winter Garden eller i Queens Room och brukar vara mycket populärt.

Efter en uppfriskande promenad på däck eller kanske ett dopp i någon av de fem poolerna, börjar det bli dags att förbereda sig inför kvällen.

Klädkoden ombord är avslappnad på dagarna men elegant på kvällarna. Speciellt vissa kvällar då det är galamiddag eller kaptens välkomstfest. Vid 18-tiden är det dags för en trerättersmiddag i Britannia. På dagtid är det fri sittning men till middag har man färdiga placeringar. Menyn är varierad med både kött, fisk och vegetariska alternativ. Det finns också ett lättare "Canyon Ranch-alternativ". Allt serveras givetsvis av vitklädda bordsuppassare.

Efter middagen kan man gå och se en film i Illuminations eller lyssna på harpisten i Winter Garden. Eller varför inte pröva lyckan i casinot?
Lite gömt bakom Queens Room, men ändå väldigt populärt, ligger fartygets disco G32. Här kan man dansa en stund eller hänga i baren och titta på den kolossala videoväggen innan det är dags för en show i Royal Court Theatre.

Kvällen kan avslutas med en nattmacka i Kings Court eller kanske en stund i månskenet på balkongen utanför hytten. Sedan väntar den stora och bekväma sängen som hyttstewarden bäddat upp och lagt en liten chokladbit på.


Visit Historic Landmarks

Länkar Gästbok Kontakt

Copyright 2006 Hermansson. Rättigheterna för bilderna varierar.